Every business needs the right space to work and grow, ensuring both employees and customers feel welcomed and inspired.

Most of us spend a huge proportion of our lives at work, so naturally it is important that we have a good working environment. Sprucing up your business space can also drive extra sales through the door. Joanne Payne Interiors can offer you advice, design and full project management as well as many other services to make that happen. Whether your business is a pub, shop, office or restaurant we can work with you to design what you inspire to be.

Below are examples of past projects:


The Achnacarry Room
The Royal Marines Commando Centre, Lympstone

The Royal Marines Commando Centre, Lympstone Having recently worked with The Royal Marines at their Commando Training Centre in Lympstone on a previous project, it was a privilege to be invited back to work with them on a new design. This time, I was tasked with transforming an uninspiring formal room into one with a military theme, giving a powerful and lasting impression of the Royal Marine Commandos.

Background & Brief

The room in question was the Officer’s Mess – a large anteroom, where guests and delegates would traditionally gather before meetings or events. But despite its continual use, the room lacked any real character or warmth. The only condition coming with the brief, was that I incorporate the existing furniture and hanging pictures in the new look room. Outside this remit, I was given free rein to develop a distinctive style throughout. One that would capture the essence of Commando history, while making the room welcoming and giving it a purpose that extended beyond formal meet and greets.

The process

It was immediately obvious that the room had a spectacularly light, bright, and airy feel, thanks to its beautiful doors and windows along the length of one wall, leading onto a spacious patio area, overlooking the gardens. My first instinct was to work with this natural feature and have the redesigned interior reflect the outdoor space, leading seamlessly from one to the other. Using this concept as my foundation, I opted for a green shade of wall paint to reflect the lawns and further complement the outside space. Another central feature to the room is the open stone fireplace. While the stone itself blended perfectly with the tone of the new design, the existing red mortar looked unnatural. By stripping the old mortar and replacing it with silver sand, it enabled the stone to stand out and highlight its natural appeal.

Once completed, the fireplace was appropriately furnished with new furniture, blending in and enhancing the existing original pieces. An added touch of soft furnishing around the sofas and fireplace provides a more welcoming seating area, essential to providing a relaxed setting and making visitors feel welcome. The room’s traditional oak doors were also given a makeover, giving a feeling of grandeur, while also complementing the room colours and the original furniture. The room’s double-wall library area now occupies a single wall, but has increased in size and height for an impressive finish. To complete the area, new LED lighting has made it lighter and brighter, while the addition of some of the room’s classic wingback chairs make for an ideal space to read and relax. And as the Commandos established their training in Achnacarry, Scotland, the room needed something significant to reflect this. By choosing a hard wearing tartan carpet, it was a perfect opportunity to honour their history, while the antler-style lighting was a further nod to their Scottish heritage.

Finishing touches

As a finishing touch throughout, I incorporated a selection of motivational quotes that embody the commando spirit and values to enhance the ethos of the Royal Marines. In particular, the large, dagger-shaped vinyl wall art is particularly significant being a statement from Winston Churchill who initiated the formation of the Commandos in June 1940. Once the paintings had all been returned to their allocated space on the walls, the final touch was to have the room renamed, The Achnacarry Room, with lettering above the main entrance to finish it off.  It was a pleasure and an honour for JPG Interiors to be asked back to Lympstone to create another worthwhile space from the Royal Marine Officers. I enjoyed every step of the process and am proud that The Achnacarry Room room will now be used, not just as a formal space, but as an inviting and appealing place to meet, read, and relax.


The Olde Ships Inn

The Olde Ships Inn was a rundown public house which previously belonged to a pub chain.

The exterior and interior had been neglected over time and desperately needed some TLC. Thankfully the new independent owners had a vision to put the soul back in to the pub. With a dream of creating a cosy dining and drinking environment and bringing a sense of community to the village whilst sticking to a traditional theme we created a warm and charming village eatery. The owners also wanted to bring provenance to the pub, injecting it with a sense of its ship building heritage. Original features were to be kept but almost all the internal fixtures, fittings, flooring and seating were removed. The brief was to create a nautical theme with cosy seating, traditional textiles and bar area.


Astrum Defence

Astrum is a steel foundry supplying the MOD with much needed tank track equipment.

The Managing Director had installed new innovative systems in to the foundry but had neglected the office space for a number of decades. The office was dated and in need of repairs. The business had recently been rebranded which the owner wanted to reflect through the office areas. An orange and black theme was requested. Traditionally, departments were divided by walls and offices, but new ways of working meant administrative staff wanted to be within an open office environment to promote creativity, communication and teamwork. Whilst the budget was small we worked to on the ambitious brief with great effort; the result was a success. A brighter, lighter, open space where customers could be invited to observe the staff at work. Staff were able to interact in one large room but take important meetings to the side rooms if required.


HAVE A PROJECT IN MIND?